Vanaf 16,5 jaar:  2TODRIVE

De regeling voor 2toDrive is op 1 november 2011 ingegaan. Vanaf deze datum kunnen jongeren op 16,5 jarige leeftijd rijles volgen en vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen.

Coach

Als ze slagen kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rij-ervaring opdoen.

Het experiment 2toDrive wordt gestart om de verkeersveiligheid te vergroten. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat jaarlijks 16 doden kunnen worden voorkomen als jongeren in het eerste jaar in de auto worden begeleid door een ervaren bestuurder.

Rijbewijs

Minister Schultz van Haegen: “Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met 2toDrive is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang begeleid te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur”.

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen. Vanaf 16,5 jaar kunnen ze starten met praktijklessen. Als ze 17 worden kunnen ze vervolgens het praktijkexamen bij het CBR afleggen.

Rijopleiding

Bijkomend voordeel voor de kwaliteit van de rijopleiding is dat er rustig een traject uitgestippeld kan worden. Hierbij vervalt de tijdsdruk en de vraag: “Wanneer mag ik op examen?”. Jongeren hebben immers 6 maanden de tijd en mogen pas vanaf hun 17e verjaardag op examen bij het CBR.

Jongeren die slagen voor hun examen vragen bij de eigen gemeente het rijbewijs aan. De gemeente geeft het rijbewijs af als de jongere een begeleiderspas heeft gekregen.

Begeleiderspas

Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. Bij het rijden met een coach moeten jongeren zowel het behaalde rijbewijs als de begeleiderspas bij zich hebben.

Ervaringen in het buitenland laten zien dat 2toDrive werkt. Zo tonen proeven in Duitsland aan dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden.

 

Geslaagd. En dan?

Na het rijexamen
Direct na afloop deelt de examinator in het examencentrum je de uitslag mee. Ben je nog géén 18 jaar op het moment van afrijden dan moet je eerst een begeleiderspas aanvragen. Pas als deze pas aangevraagd is kan je op het gemeentehuis je rijbewijs afhalen. Ben je gezakt voor het examen, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren.

Van wie krijg ik het rijbewijs?

Van het CBR krijg je geen rijbewijs. Een dag na het slagen kan je je melden bij het gemeentehuis. Tegen overlegging van één pasfoto , je identificatie en het vereiste geld kun je bij het gemeentehuis in je woonplaats je autorijbewijs aanvragen. Na 5 werkdagen kan je je rijbewijs afhalen.

Het beginnersrijbewijs
Je ontvangt een beginnersrijbewijs. Dit autorijbewijs is vijf jaar geldig. Als je deze vijf jaar zonder ernstige overtredingen of ongelukken rijdt, wordt dit rijbewijs omgezet in een definitief rijbewijs. Na twee overtredingen of verkeersmisdrijven kun je je beginnersrijbewijs kwijtraken. Je zult dan weer opnieuw theorie- en een praktijkexamen moeten afleggen. Eerste strafpunt voor 1 oktober 2014? Sinds 1 oktober 2014 gelden er strengere regels voor het beginnersrijbewijs. Heeft u voor die datum uw eerste strafpunt gekregen? Dan gelden de oude regels en moet u uw rijbewijs inleveren na 3 strafpunten.

Meer info?