Praktijkles rijbewijs A – Motor

 

Inleiding

Bij aanvang van de praktijklessen op de motor moet je of in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B (auto) of een geldig theoriecertificaat voor rijbewijs A. Tijdens de lessen moet je je rijbewijs of theoricirtificaat bij je dragen. Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Het resultaat blijft 1 jaar en 6 maanden geldig.

Motorrijbewijs (rijbewijs A1, A2, A)

U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A.

Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben. Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan blijven voor u de oude regels van kracht.

 

De motor

Om het lesmateriaal optimaal te houden, wordt het motorpark regelmatig vernieuwd. Wij hebben zowel “zware” als “lichte” motoren, zodat er altijd een motor is die bij u past.

Momenteel rijden wij met:

* 2 Honda’s CBF 600 NA voor de categorie A

* 1 Honda CBF 500 FA voor de categorie A2

* 1 Yamaha YBR 125 voor de categorie A1

De instructeur

In principe krijgt u elke keer les van dezelfde instructeur. Al onze instructeurs hebben de nodige ervaring, zijn volledig gecertificeerd en brengen u met enthousiasme de kunst van het rijden bij. De lesuur duurt 90 minuten.

 

Gebruik motorhelm

Tijdens de lessen kunt u gratis gebruik maken van een goede motorhelm. In verband met de hygiëne is het dragen van een helmmuts verplicht. Deze krijgt u eenmalig GRATIS.

 

Kledingeisen motorexamen

Vanaf 30 september 2003 gelden voor de motorkandidaat tijdens het motorexamen kledingeisen, bedoeld om de motorrijder beter te beschermen. Minimaal geldt het volgende:

*   een goedgekeurde helm

*   oogbescherming bv. helmvizier, motorbril of (zonne-)bril

*   hoge schoenen of laarzen die de enkel bedekken

*   handschoenen, die hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken

*   een broek die de benen bedekt

*   een jas die de armen en het lichaam bedekt. Broek en jas mogen een geheel vormen.

Bij voorkeur geldt voor de hele uitrusting dat deze speciaal bedoeld is voor motorrijders. Deze uitrusting is te leen tijdens de rijlessen.

 

Praktijkexamens

De liefhebber beaamt het: niets is mooier dan motorrijden. Maar het is ook een relatief gevaarlijke manier van verplaatsen. Een motorrijder heeft twaalf keer meer kans op een ongeluk dan een inzittende van een personenauto. Daarnaast is hij ook nog eens minder goed beschermd. Vandaar dat er in Europees Verband een nieuwe wetgeving voor het motorexamen is opgesteld, die veiliger motorrijden nastreeft.

 

Het aantal bijzondere verrichtingen is uitgebreid naar twaalf, waarvan er op het examen zeven gevraagd worden. De nieuwe oefeningen zijn voorbeelden van situaties uit het dagelijkse verkeer en zijn niet moeilijker dan voorheen. Wel vragen ze een betere voorbereiding van de kandidaat.

Omdat extra verrichtingen meer tijd kosten wordt het examen gesplitst in twee aparte examens:

  1.     Voertuigbeheersing
  2.     Verkeersdeelneming

 

Als je geslaagd bent voor het examen Voertuigbeheersing, kun je vervolgens opgaan voor het examen Verkeersdeelneming. Het resultaat van het examen Voertuigbeheersing blijft 1 jaar geldig.

 

De volgende bijzondere verrichtingen kunnen gevraagd worden:

*   Achteruit lopend parkeren (verplicht)

*   Langzame slalom (verplicht)

*   Wegrijden uit parkeervak

*   Snelle slalom

*   Denkbeeldige acht

*   Stapvoets rijden

*   Halve draai (links- of rechtsom)

*   Uitwijkoefening (verplicht)

*   Vertragingsoefening

*   Noodstop (verplicht)

*   Precisiestop

*   Stopproef

 

Praktijkexamen rijbewijs A – Motor

In overleg met je instructeur wordt bepaald wanneer je het examen aanvraagt.

Vergeet ook niet eventuele vakanties e.d. door te geven, dan kan daar rekening mee gehouden worden bij het plannen van het examen.

 

Examen voertuigbeheersing

Het examen Voertuigbeheersing, daarin wordt u getoetst op 7 van de 12 bijzondere verrichtingen. Na afloop hoor je direct of je geslaagd bent en krijg je een uitslagformulier gemaild.

 

De volgende zaken moet je meenemen naar het examen voertuigbeheersing:

*   de oproepkaart

*   geldig theoriecertificaat A of een rijbewijs B

*   geldig identiteitsbewijs

 

Examen verkeersdeelneming

Het examen Verkeersdeelneming duurt circa 55 minuten. Na een inleidend gesprekje en de controle van het voertuig, wordt de examenrit gereden. Na afloop hoor je direct of je geslaagd bent en krijg je een uitslagformulier gemaild.

 

Bij het examen Verkeersdeelneming moet je meenemen:

*   de oproepkaart

*   geldig theoriecertificaat A

*   geldig identiteitsbewijs

*   een geldig uitslagformulier Voertuigbeheersing

 

Als je een van bovenstaande dingen vergeet, mag je GEEN examen doen. Je hebt dan uiteraard ook geen recht op teruggave van het examengeld.